Soepele platvoeten en stijve platvoeten
Het meest voorkomende type platvoet is de soepele platvoet, dwz voeten die bij staan doorzakken maar die bij op de tenen staan een mooie voetboog maken. Als bij het op de tenen staan alle spieren goed aantrekken komt gewoon de mooie voetboog terug. Bij de andere groep platvoeten, de stijve platvoeten, gebeurt dit niet en houdt de voet hetzelfde platte model ook bij op de tenen staan. Bij deze laatste groep is er vaak een aangeboren anatomische afwijking.
Zijn soepele platvoeten een medische afwijking?
Neen, soepele platvoeten komen veel voor, ook afhankelijk vanuit welk werelddeel men afkomstig is, en geven over het algemeen geen klachten. Het meer of minder doorgezakt zijn van de voet wordt ondermeer bepaald door de onderlinge grootte van de botjes in de voet en de tonus (basis spanning) van de spieren. Hierin is bij mensen een grote variatie zonder dat dit afwijkend hoeft te zijn. Soepele platvoeten zijn niet slecht voor andere delen van het lichaam zoals de knieën, heupen of de rug. Kinderen met soepele platvoeten mogen dan ook alle soorten schoenen dragen.
Wat te doen bij soepele platvoeten met klachten?
Bij extreme soepele platvoeten kunnen wel vermoeidheidsklachten en pijnklachten optreden. Deze kinderen kunnen dan niet alle soorten schoenen dragen. Bij deze kinderen is het vaak een kwestie van uitproberen of ze liever op soepele schoenen lopen (dit zijn vaak kinderen die het prettig vinden om op blote voeten te lopen), of liever op stevige schoenen met steunzolen. Met name is het belangrijk dat de schoenen zodanig zijn dat er geen drukplekken met eeltvorming onder de voet optreden. Die schoenen waar uw kind het verst mee kan lopen zijn over het algemeen de beste.
Kunnen schoenen en steunzolen de ontwikkeling van de voet beïnvloeden?
Neen, schoenen en steunzolen kunnen platvoeten wel zodanig ondersteunen dat de druk beter wordt verdeeld en de klachten minder worden maar dat is dan ook alles. Vroeger dacht men wel dat ook de voet beter ontwikkelde in de groei als deze goed ondersteund werd maar deze gedachte is met goed wetenschappelijk onderzoek onzin gebleken.
Wat te doen als de pijnklachten en eeltvorming bij soepele platvoeten ondanks goede schoenen niet weg gaan en zeer hinderlijk zijn?
Bij zeer ernstige platvoeten kunnen wel operaties aan de voet overwogen worden om het doorzakken te verminderen. Soms kan met het groter maken van een bepaald bot al het doorzakken fors verminderd worden. Als ook dat niet helpt kan een deel van de voet verstijfd worden om doorzakken te voorkomen.
Wat te doen bij stijve platvoeten?
Stijve platvoeten zijn vaak een uiting van een aangeboren afwijking. Hierbij zal uitgebreid röntgenologisch onderzoek nodig zijn om de juiste diagnose te stellen. Er kunnen bijvoorbeeld gewrichten uit de kom zijn of sommige botjes in de voet kunnen met elkaar vergroeid zijn. Met stijve platvoeten dient men een kinderorthopedisch chirurg te raadplegen. Een deel van die aangeboren afwijkingen kan met chirurgisch ingrijpen worden behandeld. Over het algemeen kan de vorm van de voet zo hersteld worden dat lopen zonder of met aangepaste schoenen goed mogelijk is.