Inklemming in de schouder (schouder impingement)

Waardoor ontstaat een impingement?

Dit kan zijn oorzaak vinden in een te nauwe ruimte onder het schouderdak. Soms is die vernauwing aangeboren, soms ontstaat het door aangroei van bot. Vooral bepaalde sporten en beroepen waarbij de schouder vaak hoog wordt geheven kunnen een extra overbelasting van de schouderstructuren geven.

Een tweede reactie bij een irritatie kan zijn het optreden van verkalkingen. Door continue kleine beschadigingen in de slijmbeurs of de pees ontstaan verkalkingen. Deze hebben de consistentie van tandpasta, zijn dus niet hard, zoals we dat bij kalk zouden denken. Indien de slijmbeurs geirriteerd raakt, zal deze ook nog verdikken. De krappe ruimte zal nu alleen nog maar kleiner worden. We zullen nu bij alle bewegingen een inklemmen van de slijmbeurs en pezen krijgen.

Welke klachten krijgen we bij impingement?

Belangrijkste klachten zijn pijn en bewegingsbeperking. Vaak is de aanleiding een simpele overbelasting. De pijn is eerst in korte episoden aanwezig, doch wordt daarna meer constant. De pijn treedt op wanneer we de arm van het lichaam af bewegen en wanneer we werkzaamheden boven schouderhoogte uitvoeren. Geleidelijk zullen we ook ’s nachts pijn krijgen wanneer we op de schouder liggen en ons omdraaien.

Opvallend is vaak een pijnlijk traject in de beweging de zogenaamde painfull arc, waarboven de pijn dan weer weg is. Wanner we de arm gebruiken op buikhoogte is er niets aan de hand. Bij een scheur in de rotator cuff kunnen we de arm niet meer krachtig in de schouder optillen.

Hoe stellen we de diagnose impingement

Uw arts zal beginnen met het vragen naar de klachten (anamnese). Daarna zal hij een onderzoek van de schouder doen, waarbij het belangrijk is te zien welke bewegingen u wel en niet zelf kunt maken en welke bewegingen ook passief pijnlijk zijn. Verder zal hij alle spiergroepen op hun kracht testen. Dit kan een aanduiding geven van scheuren in de pezen.

  • Röntgenfoto: dit zal een aanduiding geven over de ruimte onder het schouderdak, eventuele verkalkingen en aanwijzingen voor arthrose.
  • Echografie: kan vaak scheuren in de pezen zichtbaar maken
  • Arthrografie (contrastfoto): wordt gebruikt om scheuren in de pezen en kapsel aan te tonen
  • MRI: laat vooral de weke delen, zoals de meniscus, kapsel, pezen en spieren goed zien. Wordt nogal eens gecombineerd met een arthrografie.

Hoe behandelen we een impingement van de schouder?

In principe zullen we altijd proberen om zonder operatie de klachten te verhelpen. Bij 2/3 van de patiënten zal deze behandeling tot succes leiden, Belangrijke pijlers van de niet operatieve therapie zijn:

  • Fysiotherapie: versterken van de spieren. Rekken van de kapsel en pezen. Terug krijgen van de verloren gegane beweeglijkheid.
  • Medicatie (NSAID’s)
  • Injectie therapie met corticosteroiden gemengd met een verdovingsmiddel.

Indien deze conservatieve (niet-operatieve) therapie niet succesvol is dan rest er de operatieve behandelinh. Deze stelt zich ten doel de ruimte onder het acromion te vergroten. Meestal wordt deze operatie de Neer-decompressie of Neer-Acromioplastiek genoemd.

De operatie kan via een open- of een kijkoperatie worden uitgevoerd. Meestal zal er bij de aanwezigheid van een grote cuffscheur of wanneer ook het AC-gewricht is aangedaan, voor een open procedure worden gekozen. Scheuren in de pees proberen we te hechten. Dit gebeurt vaak met kleine ankertjes die de pees weer vast moeten zetten aan het bot.