Endoscopische nucleotomie (discectomie)

Behandeling van de zijkant door het foramen onder lokale anesthesie in dagbehandeling

Als de conservatieve behandelmethoden niet tot vermindering van de klachten leiden, is endoscopische nucleotomie vaak de beste, veiligste en snelste behandeling. Bij deze minimaal invasieve ingreep wordt de hernia met behulp van een endoscoop verwijderd.

Voordelen:

  • een zeer klein operatiewondje
  • de tussenwervelschijf geneest beter
  • er ontstaat nauwelijks of geen littekenvorming
  • de ingreep wordt gedaan onder plaatselijke verdoving (dus geen narcose)
  • al 2 uur na de ingreep kan de patiënt zich doorgaans pijnvrij bewegen
  • de patiënt gaat in bijna alle gevallen dezelfde dag met een van te voren aangemeten korset naar huis
  • de ingreep gebeurt in dagbehandeling
  • zeer snelle revalidatie

Nadelen:

  • De techniek is moeilijk
  • Deze behandeling is in Nederland slechts zeer beperkt beschikbaar

De endoscopische nucleotomie (P.T.E.D.)

 

De ingreep wordt uitgevoerd in een moderne operatiekamer onder steriele omstandigheden en lokale verdoving. Een anesthesist zorgt voor pijnbestrijding via een infuus, de operateur voor de lokale verdoving. De hernia wordt vanaf de zijkant van het lichaam via het zgn. foramen benaderd met een naald. Over deze naald worden kleine, steeds wijder wordende buisjes (canules) geschoven. Met een speciale endoscoop wordt dan de hernia bekeken en door een buisje (de werkschacht) wordt de hernia verwijderd met een scherpe, op een schaar lijkende sonde. Twee uur na de ingreep kan de patiënt, met een speciaal aangemeten korset, het ziekenhuis verlaten. Omdat er niet ‘gesneden’ wordt, zijn er geen tot zeer weinig complicaties, pijn of littekens.

Hoe verder na de ingreep?

Een week na de ingreep komt de patiënt terug in het ziekenhuis voor controle. Voorafgaand aan het ontslag wordt hiervoor een afspraak gemaakt. Dan worden tevens post-operatieve en revalidatie-aanwijzingen gegeven. De fysiotherapeut zorgt voor een gedetailleerd oefenprogramma, waarmee de patiënt na twee weken begint (onder begeleiding van een fysiotherapeut). Het korset zorgt voor ondersteuning bij zitten, autorijden, staan en lopen in de eerste weken.

Weer aan het werk?

Met kantoorwerk kan na een week al weer worden begonnen; meer fysieke inspanning moet de eerste zes weken beperkt worden en kan langzaam weer worden opgebouwd.

Sporten?

Na drie weken kunt u zwemmen en fietsen; alle andere sporten kunt u vanaf 6 weken na de ingreep weer langzaam opbouwen.

Film van de operatie

In de film aan de linkerkant, ziet u een hernia tussen de vierde en vijfde lendenwervel met sequester (vrij in het wervelkanaal liggend stuk tussenwervelschijf). Deze hernia wordt via de zij door een buisje met een diameter van 8 mm endoscopisch verwijderd. Op de film rechts ziet u een endoscopische verwijdering van een HNP L5-S1 links via de zij door een buisje met een diameter van 8 mm. Deze film laat de zenuwwortel zien na de verwijdering van de hernia.

Bron: Medworq – Menno Iprenburg

Verschil tussen endoscopische nucleotomie via de zijkant versus de microscopische techniek van achteren

De endoscopische nucleotomie (P.T.E.D.) is hierboven uitvoerig beschreven. Bij de microscopische techniek wordt een snede gemaakt, een deel van de band en het flavum en gewoonlijk een stuk van het bot verwijderd, zodat de zenuw vrij komt te liggen. Bij deze ingreep bestaat een kleine kans op lekkage van het ruggemergvocht, littekenvorming (met alle postoperatieve gevolgen van dien) en doorgaans wat meer pijn dan bij de endoscopische methode. Deze operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving of ruggemergverdoving. Bovendien is de herstelperiode bij een microscopische operatie meestal langer (2 tot 4 maanden).