Hernia

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi oftewel HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf, die tegen een zenuwwortel drukt. Daardoor raakt deze zenuw geïrriteerd en zal pijn geven. Deze pijn treedt specifiek op in het verloop van de zenuw en gaat vaak gepaard met tintelingen en soms zelfs uitval van het gevoel of de spierfunctie.

Gelukkig is bij slechts 5% van de mensen met acute rugpijn er sprake van een hernia. Ook de genezingskans van een hernia is hoog. Van elke 3 mensen met een hernia genezen er 2 zonder dat een operatie noodzakelijk is. Toch worden er in Nederland per jaar 10.000 hernia operaties uitgevoerd, hetgeen in vergelijking met andere landen in Europa, zoals bijvoorbeeld Engeland en Schotland, veel is.

Hernia operatie

Er zijn verschillende methoden van behandeling als er uiteindelijk toch geen spontane genezing optreedt. De hernia operaties kunnen op twee manieren worden uitgevoerd, namelijk vanuit een dorsale toegang (van achteren) en vanuit het foramen (via de zijkant van het lichaam).

MRI dwarsdoorsnede wervelkolomMRI langsdoorsnede wervelkolom

Hernia Operaties via de dorsale toegang (van achteren) onder algemene of spinale anesthesie:
1. De gewone “open operatie”, al dan niet door een mini-incisie en al dan niet met een loupe-bril uitgevoerd.
2. De microscopische operatie door een incisie van ongeveer 28 tot 30 mm.
3. De micro-endoscopische operatie door een incisie van 16 mm met een camera in de wond.
4. De microtube methode (MTD), afgeleid van methode 3 hierboven maar dan met behulp van een microscoop in plaats van een camera.

Hernia Operatie van de zijkant door het foramen onder locale anesthesie in dagbehandeling:
5. De zgn. percutane transforaminale endoscopische discectomie (P.T.E.D.) klik voor meer informatie

Deze laatste methode (5) is ook te gebruiken wanneer bij vaak oudere patiënten het foramen – het gat waar de zenuw doorheen loopt – vernauwd is en die geen hernia hebben, maar wel de symptomen hiervan met pijn in het been. Tot nu toe was deze afwijking moeilijk of niet te behandelen.

Als alle methoden waarbij je niet opereert, geen verbetering opleveren, dan is opereren de enige mogelijkheid. De genoemde operatie via de zijkant van het lichaam is dan een hele goede mogelijkheid. Via een kijkertje (de endoscoop) haalt de chirurg dan de zwakke plek weg. Deze methode is vaak de beste, veiligste en snelste behandeling. De medische naam is: endoscopische nucleotomie.

Vaak zien we na een aanvankelijk geslaagde herniaoperatie, dat de discus inzakt (een deel van de kern is er tenslotte uitgehaald). Hierdoor kan de uittredeplaats van de zenuw uit het wervelkanaal beklemd raken, met opnieuw pijnklachten als gevolg. Wanneer dit optreedt kan er een reden zijn om de hoogte van de tussenwervelschijf weer te herstellen. Een dergelijke operatie noemen we een spondylodese.