ISS Interspinous System

Nieuwe behandeling voor patienten met neurogene claudicatio

Sinds kort bestaat er een nieuwe manier om patienten operatief te behandelen aan een vernauwd zenuwkanaal met bijbehorende klachten. Deze patienten hebben vaak uitstralende pijn in het been en geven aan na korte loopafstand “niet meer verder te kunnen”. Zitten of iets voorover buigen laat dan vaak verlichting van de klachten zien, omdat hiermee de opening waar de zenuw de rug ontspringt iets verder geopend wordt.

Deze patienten zijn vaak al op oudere leeftijd en de orthopedisch of neurochirurg heeft tot op heden alleen een corset kunnen aanbieden die de onderrug iets gebogen houdt (delordoserend corset) of chirurgisch kunnen ingrijpen. Hierbij wordt in een invasieve ingreep de opening waar de zenuw ontspringt verruimd.

Het grote nadeel van deze invasieve techniek is dat opereren bij deze oudere patientengroep postoperatief vaak een lange herstelperiode laat zien, daar waar deze groep juist mobiel moet blijven. Verder is de kans op uitgebreide littekenvorming en beschadiging van de spieren rondom de rug niet te voorkomen.

Vanaf heden bestaat de mogelijkheid via een kleine ingreep de werking van het delordoserend corset na te bootsen. Door een soort bewegend “krikje” te plaatsen tussen de 2 werveluitsteeksels waartussen de vernauwing zich bevindt, kan dezelfde verlichting worden bereikt. Dit systeem wordt het ISS genoemd, interspinous systeem.

Er bestaan 5 maten. Met behulp van röntgenstralen wordt gekeken welke maat het beste is. Uiteraard wordt gestreefd de wervels ten opzichte van elkaar weer goed in lijn te krijgen. Met speciale pinnetjes wordt het ISS implantaat zowel boven als onder aan het bot gefixeerd.

De procedure kan in dagbehandeling plaatsvinden en de eerste resultaten zijn opzienbarend; snel mobiele patienten die weer langer kunnen lopen vanaf 1 dag na de ingreep!

Het is een veilige techniek, waarbij eigenlijk niets van de anatomie in de rug wordt kapotgemaakt. In Nederland wordt dit nu op indicatie gedaan in een aantal ziekenhuizen, waarbij de patienten die zijn behandeld goed gevolgd zullen worden om de resultaten te gaan bepalen in de komende tijd.

Auteur: Arthur Romeijn, Biomet B.V.

Terug naar overzichtspagina Professie