Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot‘. Het is een aandoening waarbij het bot langzaam steeds meer botmineralen verliest, vooral kalk. Hierdoor wordt het botweefsel steeds minder sterk. Het gevolg is dat de botten niet meer goed tegen een grote belasting kunnen en snel breken (vooral pols en heup) en inzakken (de ruggenwervels).
Je zou het niet zeggen, maar bot is een weefsel met een heel actieve stofwisseling. Voortdurend wordt oud botweefsel afgebroken (resorptie) en nieuw bot aangemaakt. Ongeveer elke tien jaar is het bot helemaal vernieuwd! Je bereikt rond je dertigste jaar je maximale botmassa (‘peak bone mass’). Heel langzaam neemt daarna de botmassa af, doordat de afbraak sneller begint te verlopen dan de opbouw. Vanaf de overgang (menopauze) verloopt dit proces bij vrouwen in een versneld tempo.
Osteoporose en botbreuken
De balans tussen de opbouw en afbraak van het bot is bij osteoporose verstoord. De afbraak verloopt te snel, of de opbouw te traag. Bij mensen boven de 65 jaar is het de belangrijkste oorzaak van botbreuken. Bij vrouwen van 75 jaar is de hoeveelheid botmineraal gemiddeld met de helft afgenomen en heeft de helft ooit al een botbreuk gehad. Pas dán blijkt osteoporose vaak: als iemand op oudere leeftijd iets breekt.
Broze botten die snel breken is niet een normaal verouderingsverschijnsel, zoals vaak wordt gedacht. Osteoporose is een aandoening, die bovendien goed te voorkomen is. Voorkomen is beter dan breken! Behandeling is ook mogelijk. Dat is belangrijk, want osteoporose is erger dan het lijkt. Botbreuken en de nasleep ervan kunnen de kwaliteit van leven sterk verminderen. Van de mensen die een heup breken, overlijdt zelfs 20% aan de gevolgen en complicaties ervan.
Over het voorkomen en behandelen van osteoporose en over de risicofactoren kunt u meer lezen op de site Osteoporoseplein.nl.
Aanvullende Informatie Over Osteoporose
Het begrijpen en aanpakken van osteoporose vereist een veelzijdige benadering, van preventie en diagnose tot behandeling en begrip van de geschiedenis. Voor hen die dieper willen duiken in de preventie van osteoporose, bieden we inzichten in effectieve strategieën om de botdichtheid te behouden. De diagnose van osteoporose is cruciaal voor een tijdige behandeling; onze sectie hierover verduidelijkt hoe artsen de conditie vaststellen. Behandelingen kunnen variëren van medicatie tot leefstijlveranderingen, gedetailleerd beschreven op onze behandelingspagina. Bovendien is het nuttig om de geschiedenis van osteoporose te kennen, om de ontwikkeling van behandelmethoden door de jaren heen te begrijpen. Het herkennen van risicofactoren is een andere essentiële stap in zowel preventie als behandeling. Tot slot, voor degenen die geïnteresseerd zijn in een gespecialiseerde aanpak, biedt de osteoporosepoli gespecialiseerde zorg en ondersteuning. Elk van deze elementen draagt bij aan een beter begrip en beheer van osteoporose, een aandoening die, indien onbehandeld, ernstige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van leven.
Naar uw arts?
Als u denkt dat u misschien osteoporose heeft of een behoorlijk risico loopt het te krijgen, ga dan naar uw huisarts. Hij kan zonodig onderzoek (laten) uitvoeren, u nog meer over de behandeling vertellen, en u een geneesmiddel voorschrijven. U kunt samen overleggen welke behandeling het meest geschikt is.