orthopedie en de zorgverzekering

Orthopedie en je zorgverzekering

Wanneer je lichamelijke klachten ervaart bij het bewegen, kan orthopedie een goede uitkomst voor je bieden. Een orthopeed is gespecialiseerd in motoriek en kan vervelende problemen oplossen. Wat is orthopedie precies, welke behandelingen zijn er mogelijk en hoe zit het met het afsluiten van een zorgverzekering?

Wat is orthopedie?

Een orthopeed richt zich op het behandelen van aandoeningen in het bewegingsgestel. Hij behandelt bijvoorbeeld problemen met banden, botten, gewrichten, pezen en spieren . Het is dus een vrij breed vakgebied. Je kunt aan orthopedie denken bij een schouder die uit de kom is geweest, maar ook wanneer je een gebroken heup hebt gehad of klachten ervaart aan de achillespees is een orthopeed et een geschikte behandelaar.

Wat kan een orthopeed voor je doen?

Een orthopedische behandeling bestaat in diverse vormen, zoals advies of het krijgen van fysiotherapie of medicijnen. Ook kan een orthopeed een operatie uitvoeren om jouw klachten te verhelpen. 

Deze behandelingen zijn er zowel voor aangeboren aandoeningen als klachten die zijn ontstaan ten gevolge van een ongeval, overbelasting, slijtage of ziekte. Om te diagnosticeren welke aandoening er speelt, bespreekt je met een orthopeed de klachten en voert hij een lichamelijk onderzoek bij je uit. 

Op basis van de resultaten van deze onderzoeken bepaalt de orthopeed of er nog aanvullend onderzoek vereist is voor het definitieve behandelplan. Dit kan een CT- of MRI-scan zijn.Ook het maken van een röntgenfoto kan soms extra duidelijkheid geven. In uitzonderlijke gevallen wordt een kijkoperatie uitgevoerd om een preciezere diagnose te stellen.

Globaal zijn er twee vormen voor een behandelplan. De eerste is een zogeheten conservatieve behandeling, waaraan geen operaties te pas komen. Denk hierbij aan fysiotherapie of pijnstilling door middel van medicatie. Dit is gebruikelijk in geval van blessures en overbelasting van het lichaam. Ook kan er een spalk aangelegd worden om een bepaald gewricht tijdelijk rust te geven. 

De orthopeed kan ook beslissen om over te gaan op een operatieve behandeling. Dit omvat bijvoorbeeld het vervangen van versleten gewrichten, zoals het plaatsen van een heupprothese. Andere voorbeelden zijn het herstellen van een verbrijzelde enkel of meniscusscheur. 

Een vergoeding van je zorgverzekering?

De orthopedische geneeskunde valt in Nederland onder de categorie ‘alternatieve geneeskunde’. Vanuit de basisverzekering wordt dit onderdeel van de geneeskunde helaas niet vergoed. Echter, veel zorgverzekeraars bieden een aanvullende verzekering voor orthopedie. Het is daarom verstandig om dit mee te nemen in het vergelijken van zorgverzekeringen.

Vanuit een aanvullende zorgverzekering kan orthopedie (gedeeltelijk) vergoed worden. Hierbij is vaak wel een maximale vergoeding op dagelijkse of jaarlijkse basis van toepassing. Deze vergoeding is overigens in veel gevallen geldig voor alle soorten alternatieve geneeswijzen. Zo kun je, naast een vergoeding voor orthopedische behandelingen, ook gebruikmaken van behandelingen zoals acupunctuur, chiropractie en homeopathie op basis van dezelfde aanvullende vergoeding.

Bij een aantal zorgverzekeringen worden orthopedische schoenen vergoed. Dit zijn schoenen die op maat zijn gemaakt vanwege een aandoening of ongeval. Deze kunnen dan uit de basisverzekering worden vergoed, waarbij tevens vervangende schoenen en reserves worden vergoed.

Aanvullende zorgverzekering voor orthopedische behandelingen

Als je overweegt om orthopedische zorg in je zorgverzekering op te nemen, is het belangrijk om te weten dat dit vaak alleen wordt vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Voor een optimale dekking kun je overwegen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten bij Univé. Hiermee kun je niet alleen orthopedische behandelingen vergoed krijgen, maar ook andere vormen van alternatieve geneeskunde. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of je zorgverzekeraar de kosten voor orthopedische behandelingen dekt via een ziektekostenverzekering. Hiermee voorkom je onverwachte kosten en zorg je ervoor dat je toegang hebt tot de juiste zorg wanneer dat nodig is.

De eis van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars stellen vaak de eis dat de behandelend arts, de orthopeed in dit geval, aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging om een vergoeding te krijgen. Informeer daarom bij je zorgverzekeraar aan welke eis de orthopeed moet voldoen, voordat je een zorgverzekering afsluit of kiest voor een specifieke orthopeed. Er zijn diverse hulpmiddelen om een zorgverzekering te kiezen die orthopedie in zijn aanvullende pakket heeft opgenomen. Houd bij het afsluiten van je zorgverzekering rekening met deze hulpmiddelen.

Anouk van Gangelen (1992) is de oprichter van Orthopedie.nl. Door haar ervaring als ergotherapeut is ze uitstekend in staat om te adviseren over hulpmiddelen in de zorg. Ze verdiept zich grondig in verschillende zorghulpmiddelen en deelt haar inzichten via gedetailleerde reviews. Kies altijd het beste hulpmiddel voor jouw specifieke situatie door je te laten inspireren door de deskundige adviezen.