Retropatellaire Chondropathie

Retropatellaire chondropathie is het slechter worden van het laagje kraakbeen dat aan de binnenkant (dat is aan achterkant) van de knieschijf zit. Retropatellair betekent ‘achter de knieschijf’ en chondropathie betekent ‘kraakbeenletsel’. Een andere benaming is chondromalacia patellae.

Retropatellaire chondropathie komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Men spreekt ook wel over een ‘theaterknie’ als langere tijd zitten met gebogen knieën last veroorzaakt.

Meestal is retropatellaire chondropathie onschuldig en worden de klachten op den duur vanzelf weer minder. Genezing vindt dan spontaan plaats.

Klachten

De klachten bestaan voornamelijk uit pijn in of last van het kniegewricht als er gehurkt wordt of tijdens het werken (in de tuin bijvoorbeeld), pijn bij traplopen, pijn bij traplopen en soms ook pijn tijdens bijvoorbeeld fietsen in een zwaar verzet (tegen de wind in of tegen een helling op). Na verloop van tijd kan er ook pijn optreden als de knie in rust is.

Drukken op de knieschijf is pijnlijk en door vochtophoping kan de knie ook opgezwollen zijn.

Oorzaken Retropatellaire chondropathie

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk waaronder een kneuzing van de knie of het wekenlang in gips zitten van een been. Vaak echter is er geen duidelijke oorzaak. Uit artroscopisch onderzoek is gebleken dat de ernst van de klachten veelal niet strookt met de ernst van het kraakbeenletsel.

Als oorzaak wordt vaak gedacht aan overbelasting of verkeerde belasting van het kniegewricht/de knieschijf en aan anatomische aanleg. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker x-benen, wat de kans op retropatellaire chondropathie verhoogt.

Behandeling Retropatellaire chondropathie

De behandeling van retropatellaire chondropathie is gericht op het wegnemen van de oorzaak. De oorzaak kan weggenomen worden door de belasting van de knie te verminderen, overgewicht te verminderen en de spieren rond de knie te versterken. Ook een verandering van houding kan gewenst zijn om verkeerde belasting weg te nemen.

Specifieke belasting van de knie bij bijvoorbeeld traplopen en volleybal spelen (springen) moet zoveel mogelijk worden vermeden. Training moet verder rustig opgebouwd worden.

Operatief ingrijpen gebeurt niet zo snel omdat het resultaat vaak tegenvalt. Ook is de ingreep weer belastend voor het gewricht.

Tips om de knieën te sparen

  • Vermijd diepe kniebuigingen; klimmen, springen, traplopen, fietsen in een zwaar verzet
  • Verminder eventueel overgewicht
  • Fiets in een licht verzet waardoor u zo min mogelijk kracht met de knie hoeft te ontwikkelen
  • Vermijd schoolslagzwemmen! Borst- en rugcrawl vormen geen probleem
  • Zorg voor goed, eventueel orthopedisch, schoeisel als u gaat hardlopen