Hoe wordt een voetbalknie door de arts vastgesteld?
Bij het lichamelijk onderzoek van de knie wordt vaak drukpijn aan de binnenzijde wanneer de scheur in de binnenmeniscus aanwezig is of aan de buitenzijde wanneer de scheur in de buitenmeniscus aanwezig. Door irritatie van de kapotte meniscus in de knie kan er vocht in de knie ontstaan hetgeen de arts bij onderzoek kan vaststellen. Gewone röntgenfoto’s kunnen een voetbalknie niet aantonen omdat op gewone röntgenfoto’s alleen maar bot waarneembaar is. De menisci, die van kraakbeen zijn, kunnen derhalve op dergelijke foto’s niet worden gezien. Dit kan wel bij een contrastonderzoek van de knie (artrogram genoemd). Bij een dergelijk onderzoek wordt contrastvloeistof met een naald in de knie gespoten. Vervolgens worden röntgenfoto’s gemaakt. Wanneer er zich een scheur in de meniscus bevindt zal de contrastvloeistof zich in deze scheur ophopen. Dit is in de regel goed op deze foto’s waarneembaar. Nadeel van dit onderzoek is dat er in de knie moet worden geprikt wat voor een aantal mensen als pijnlijk wordt ervaren. Als alternatief is de zogenaamde magneetscanonderzoek (MRI = Magnetic Resonance Imaging) welk onderzoek geheel pijnloos maar veel duurder is dan een contrastvloeistofonderzoek. Daarbij komt dat momenteel nog niet in alle ziekenhuizen een MRI-apparaat aanwezig is.
Behandeling voetbalknie
De arts kan zelfs na contrastvloeistofonderzoek of magneetscanonderzoek van de knie niet met 100% zekerheid de diagnose voetbalknie stellen. Wanneer hij denkt dat het een verstuiking is van de knie dan zal hij drie maanden afwachten. Zijn de klachten echter na drie maanden nog aanwezig of wanneer er een sterke verdenking is op een voetbalknie dan zal hij adviseren een zogenaamde kijkoperatie (artroscopie) te verrichten. Bij een dergelijke kijkoperatie wordt een kijker (artroscoop) in een stugge buis van enkele mm’s via een klein sneetje aan de voorzijde van de knie ingebracht. De kijker wordt aangesloten op een videocamera, die weer verbonden is met een beeldscherm. De kijker wordt tevens aangesloten op een lichtkabel waardoor de binnenkant van het gewricht goed verlicht wordt. Via een aparte aan- en afvoeropening wordt het gewricht voortdurend gespoeld met een zoutwateroplossing. Mocht er sprake zijn van een kapotte meniscus dan zal in de regel het kapotte deel via een ander klein sneetje met behulp van een schaartje en tangetje eruit worden gehaald. De operatie duurt ongeveer een halfuur.
In een zeer enkel geval, wanneer de scheur zich direct naast het gewrichtskapsel bevindt, dan kan eventueel bij jonge mensen de meniscus worden gehecht. Een kijkoperatie is een echte operatie die in de regel onder algehele narcose of na een prik in de rug moet worden verricht. De operatie vindt in de regel in dagbehandeling plaats, dat wil zeggen de patiënt komt ‘s morgens en gaat ‘s avonds weer lopend naar huis.
Lees verder over het traject na de behandeling van een voetbalknie