Gescheurde meniscus

Een scheur in de meniscus ontstaat meestal als de knie met kracht wordt verdraaid. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, als de voet met het onderbeen stevig op de grond staat en het bovenbeen wegdraait. Meestal is dit behoorlijk pijnlijk, waarbij de pijn vooral aan de zijkant van de knie wordt gevoeld. Na de scheuring komt er meestal vocht in de knie, waardoor er een zwellig ontstaat en daardoor vaak ook weer extra pijn. Een gescheurde meniscus kan ook ontstaan door slijtage van de meniscus, maar dat komt niet zo vaak voor.

Onderzoek en diagnose bij een scheur in de meniscus

De diagnose ‘scheur in de meniscus’ kan niet altijd even gemakkelijk gesteld worden. Door de pijn en de zwelling is het vaak niet mogelijk om snel de juiste diagnose te stellen. Vaak kan de knie pas na enkele dagen beter onderzocht worden. Zwelling en pijn zijn klachten die ook voorkomen bij beschadigde kruisbanden of andere knieproblemen.

Als de knie ‘op slot’ zit, is de kans groot dat het gaat om een scheur in de meniscus. Als een stukje van de meniscus afscheurt, kan dit stukje in het kniegewricht klem komen te zitten. Daardoor gaat de knie op slot en kan deze niet meer bewogen worden. Deze kan overigens vaak weer ‘uit het slot’ gaan, door op bed te gaan liggen of door de knie vrij te laten hangen (bungelen).

Het is ook mogelijk dat verschillende delen van de knie tegelijk beschadigd raken, bijvoorbeeld de meniscus en de kruisbanden tegelijk. Een kijkoperatie in de knie kan meer duidelijkheid verschaffen over wat er precies aan de hand is.

Behandeling van een scheurtje in de meniscus

Een scheur in de meniscus herstelt meestal vanzelf. De arts zal u na het stellen van deze diagnose, of bij het vermoeden van een gescheurde meniscus, dan ook vaak naar huis sturen. Daarbij krijgt u natuurlijk wel adviezen mee.

Als u heel veel pijn heeft of een hele dikke knie, dan is het verstandig om een paar dagen rust te houden en de knie niet te belasten. Met behulp van krukken kunt u door het huis bewegen. De pijn kan af en toe verminderd worden door ijs op de knie te leggen. Let daarbij wel op, dat u het ijs niet te lang op de huid houdt, zodat deze niet kan bevriezen.

Heeft u geen al te erge pijn (meer) in uw knie en valt de zwelling mee, dan kunt u uw knie gewoon blijven bewegen. Dit is goed voor het genezingsproces. Verschillende oefeningen waarbij u op de bank zit of op bed ligt, kunnen de bovenbeenspieren in een goede conditie houden. Beweegt u een been namelijk helemaal niet voor een paar dagen, dan neemt de kracht in de bovenbeenspieren al af.

Door het bewegen voorzichtig weer op te bouwen, moeten de klachten vanzelf minder worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. Het bewegen moet geleidelijk aan opgebouwd worden, waarbij wandelen en fietsen aan te bevelen zijn. In de loop van enkele weken tot soms enkele maanden zal de scheur in de meniscus geleidelijk herstellen. Bij een hele ernstige blessuren, kan het volledige herstel enkele maanden duren.

Als de ergste pijn en zwelling niet na een ruime week verdwenen zijn, dan is het verstandig terug te gaan naar de huisarts. Het is dan beter mogelijk om uw knie te onderzoeken. Wellicht heeft u geen gescheurde meniscus, maar een scheur in een van de kniebanden.

Pijnbestrijding met medicijnen

Om de pijn door de gescheurde meniscus tot een minimum te beperken, kunt u paracetamol slikken. Volg daarbij de aanwijzingen in de bijsluiter. Helpt dit helemaal niet of niet genoeg, dan kunt u overleggen met uw huisarts en overstappen op zwaardere pijnstillers zoals naproxen of ibuprofen.

Behandeling door middel van een operatie

Als het herstel niet vanzelf optreedt, is het mogelijk de knie te opereren. Bij een operatie aan de meniscus, wordt het gescheurde gedeelte meestal verwijderd. Heel soms wordt de gescheurde meniscus gehecht. Dan mag de scheur alleen niet te groot zijn, moet de patiënt jong zijn en is het ook belangrijk dat de scheur in een doorbloed gedeelte van de meniscus zit. Anders heeft hechten geen zin.

Na de operatie duurt het herstel meestal tussen de 2 en de 6 weken. Na enkele dagen wordt het verband om de knie verwijderd. Hechtpleisters moeten dan wel blijven zitten, tot ze vanzelf van de knie vallen. In het begin moet u met krukken lopen om de knie niet te belasten. Ook moet u bepaalde oefeningen doen. Door de oefeningen kan de knie wat pijn gaan doen en dikker worden, maar na het oefenen verdwijnt dat weer.

Na de eerste twee weken kan de knie in principe weer belast worden, waarbij wel nog rustig aan gedaan moet worden. Pas na de eerder genoemde zes weken zal de knie helemaal hersteld zijn.
Hierboven is een algemene gang van zaken beschreven. Deze kan per patiënt verschillen. Het is dan ook belangrijk om het advies van de behandelend arts op te volgen.