Klikkende heup (coxa saltans)

Als uw heup een ‘klikkende’ beweging maakt, is dat meestal pijnloos en onschuldig. U kunt er echter ook pijnklachten van hebben en dan kunt u uw orthopedisch chirurg om advies vragen.

De oorzaak van een klikkende heup

De oorzaak van een klikkende heup is het bewegen van een pees of spier over het bot. De beweging van de spier aan de buitenzijde van de heup, zorgt voor het klikkende geluid als het platte deel van het dijbeen een beetje uitsteekt. Dit kan na verloop van tijd ook leiden tot een slijmbeursontsteking. Een andere spier loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken en ook deze spier kan het klikkende geluid veroorzaken. De heen en weer gaande beweging over de dijbeenkop veroorzaakt dan het klikkende geluid. Andere mogelijke oorzaken zijn een scheur in het kraakbeen of losliggende stukjes bot of kraakbeen in het heupgewricht.

Als het om een loszittend stukje kraakbeen gaat, dan is er vaak sprake van pijn. Ook kan het loszittende stukje kraakbeen uiteindelijk leiden tot het ‘op slot gaan’ van de heup of ervoor zorgen dat de heup blijft haken.

Het stellen van de diagnose ‘klikkende’ heup

Meestal gaat men pas met een klikkende heup naar een arts, als er pijnklachten zijn. De arts zal eerst de precieze oorzaak van het klikkende geluid proberen vast te stellen. Hij/zij zal vragen wanneer u precies de pijn voelt, welke activiteit de pijn veroorzaakt, of u een heupaandoening heeft en of u het geluid zelf kunt ‘maken’ door een bepaalde beweging. Wanneer u uw heup buigt of strekt is het mogelijk voor een arts om de pees bij de heup te voelen.

Soms is aanvullend onderzoek nodig om andere afwijkingen aan heupgewricht of heupbot uit te sluiten. Röntgenfoto’s laten meestal geen afwijkingen zien bij een klikkende heup.

De behandeling van een klikkende heup

Als een klikkende heup niet pijnlijk is, is in principe geen behandeling nodig. Doet het wel pijn, dan moet u de activiteiten mijden die de pijn veroorzaken. Ook is het mogelijk om de heup te koelen met ijs, dat wil soms ook helpen.

Ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen zoals aspirine en ibuprofen, kunnen de klachten verlichten. Ook rekoefeningen – in overleg met uw arts of fysiotherapeut – kunnen ook helpen tegen de pijn. Ook sporten en activiteiten waarbij herhalende bewegingen worden gemaakt (zwemmen, fietsen) kunnen het beste vermeden of verminderd worden.

Als er sprake is van een slijmbeursontsteking wordt deze apart behandeld. Meestal door middel van een injectie tegen de ontsteking.

In uitzonderlijke gevallen werken de eerder genoemde behandelingen niet. Dan kan de orthopedisch chirurg een operatie adviseren. De gekozen ingreep hangt af van de oorzaak van de klikkende heup. Uw arts zal u daarover dan adviseren. –>