Wat is een artroscopie van de heup

Heupartroscopie is een kijkoperatie in het heupgewricht. Arthroscopie komt uit de Griekse taal en betekent letterlijk kijken (scopie) in een gewricht (arthros). Sinds de jaren ‘80 wordt heuparthroscopie toegepast voor een aantal aandoeningen van het heupgewricht. Lang niet alle aandoeningen komen voor een kijkoperatie in de heup in aanmerking (zoals slijtage van de heup).

De meest voorkomende redenen om een heuparthroscopie te doen zijn:

  • Arthritis (bacteriële ontsteking) van het heupgewricht;
  • Gewrichtmuis (corpus liberum);
  • Kraakbeen flappen die tijdens bewegen klem komen te zitten en;
  • Letsels van de kraakbenige rand van het heupgewricht (het labrum);
  • Ook blijvende klachten van het heupgewricht na een ongeval kan een reden zijn om een kijkoperatie uit te voeren.

Klachten die door bovenstaande aandoeningen worden veroorzaakt zijn:

  • Pijn in de lies;
  • Clicks (knappende sensaties bij het bewegen);
  • Slotklachten en
  • verminderde beweging van het gewricht.

Een kijkoperatie in de heup is technisch moeilijker dan b.v. in de knie. Daarom wordt een kijkoperatie in heup in het algemeen pas uitgevoerd als de klachten langere tijd bestaan en bij herhaling door de orthopaed op de poli worden geobjectiveerd. Aanvullend onderzoek in de vorm van röntgenfoto’s, MRI-scan en evt. verdoving van het gewricht vinden plaats voor de ingreep wordt uitgevoerd.

Hoe gaat de operatie in zijn werk

In overleg met de anesthesist wordt gekozen voor een ruggenprik of algehele narcose. Het been wordt op een speciale operatietafel gepositioneerd en het gewricht wordt steriel afgedekt omdat gewrichten zeer gevoelig zijn voor infecties. De operatie wordt verricht met röntgendoorlichting om de juiste positie van de instrumenten te bepalen.

  • Opstelling voor een heupscopie. De patiënt ligt op een tractietafel. Het Röntgenapparaat staat boven de heup.
  • Het operatiegebied (bruin van de jodium) is steriel afgedekt.
  • Röntgenbeeld met instrument in heupgewricht.

Onder röntgencontrole worden middels twee of drie kleine sneetjes in de huid de instrumenten in het heupgewricht ingebracht. Als de instrumenten in het gewricht zijn ingebracht zal de afwijking, indien dit technisch mogelijk is, d.m.v. mini instrumenten direct worden behandeld. Aangezien de heup een kogelgewricht is, is het niet altijd mogelijk het gehele gewricht te overzien en zijn ook niet alle aandoeningen te behandelen.

Instrumenten in het gewricht. In de rechter hand de kijker met camera. In de linkerhand een “shaver”. Hiermee kan de heup en afwijkingen worden behandeld.

Labrumscheur. Acetabulum is de heupkom, femur de kop van het dijbeen.

Een scheur in de kraakbenige rand van het heupgewricht (labrum) kan de oorzaak zijn van liespijn en clicks bij jonge mensen zonder dat er afwijkingen op de röntgenfoto worden gezien.

Na de arthroscopie

Wanneer de wondjes zijn gesloten met een hechting en/of pleister, zal een drukverband worden aangelegd. Na de operatie zal U enige tijd met krukken moeten lopen. Meestal kunt U de dag na de operatie het ziekenhuis weer verlaten.

Complicaties

Zoals bij elke operatie kan het ook wel eens minder goed gaan als u en uw dokter hadden gehoopt. Infecties komen bij kijkoperaties heel weinig voor, vooral ook omdat het gewricht tijdens de operatie continu met spoelvloeistof wordt schoongehouden. Een enkele maal zal het kleine wondje bloed lekken. Dit komt meestal door een bloedend vaatje onder de huid of in de kapsel. Meestal is een nieuw drukverband voldoende, soms moet een klein hechtinkje worden gelegd. Als het gaat bloeden als u al thuis bent, aarzel dan niet en bel het ziekenhuis of ga na overleg met hen of uw huisarts naar de Spoedeisende Hulp. –>