De heup wordt gevormd door de heupkom (acetabulum) en de heupkop of femurkop (caput femoris) De heupkom is een onderdeel van het bekken en de heupkop maakt deel uit van het dijbeen (femur). De heupkop is via de nek (collum) verbonden met de schacht van het dijbeen. De heup vormt de schakel tussen het bekken en het bovenbeen.
Het heupgewricht is een zogenaamd kogelgewricht, waardoor het bovenbeen ten opzichte van het bekken in nagenoeg alle richtingen kan bewegen. Hierdoor is het mogelijk het bovenbeen ten opzichte van het bekken naar voren te bewegen, dit wordt buigen (flexie) van het heupgewricht genoemd. Het naar achteren bewegen wordt het strekken (extensie) genoemd. Het bovenbeen van het bekken afvoeren (naar buiten bewegen) wordt abductie en het bovenbeen ten opzichte van het bekken aanvoeren (naar binnen bewegen) wordt adductie genoemd. Tenslotte kan het bovenbeen naar binnen (endorotatie) en naar buiten (exorotatie) worden gedraaid.
De heup is omgeven door gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel wordt verstevigd door banden. De bewegingen van het heupgewricht worden in feite alleen beperkt door het gewrichtskapsel. Hierdoor is het buigen beperkt tot 100°, het strekken tot 20°, het afvoeren tot 40° en het aanvoeren tot 30°. Bij volwassenen is het naar binnen draaien evenals het naar buiten draaien van het bovenbeen beperkt tot 30°. Jonge kinderen kunnen het bovenbeen 50° naar binnen en naar buiten draaien.
Verder Ontdekken van Heupproblemen
Voor diegenen die meer inzicht willen in specifieke aandoeningen van de heup en de beschikbare behandelingen, biedt onze website een uitgebreid overzicht. U kunt alles leren over de anatomische details van de heup in de sectie over anatomie van de heup. Meer geavanceerde behandelingstechnieken zoals heupartroscopie en opties voor herstel zoals heupresurfacing worden helder beschreven voor patiënten die overwegen deze procedures te ondergaan.
Bovendien bieden we gedetailleerde informatie over heupdysplasie met specifieke subsecties over de symptomen, oorzaken, methoden van onderzoek, en behandeling. Voor ernstiger problemen zoals een heupfractuur, inclusief details over operatieve ingrepen bij heupfracturen, bieden we uitgebreide informatie aan.
Patiënten die lijden aan heupkopnecrose of die een heupprothese overwegen, kunnen ook alles vinden over de verschillende typen prothesen, zoals de keramiek op metaal heup en informatie over het leven na de operatie in onze sectie over na de operatie. Voor dubbelzijdige kunstheupen en de risico’s van operaties, bezoek onze pagina over risico’s bij operaties.
Verder kan men inzicht krijgen in de symptomen en behandeling van heupslijtage met directe links naar klachten, onderzoek en behandelingsopties. Voor degenen die te maken hebben met een klikkende heup of de ziekte van Perthes, inclusief onderzoek en behandeling, bieden onze resources een goede start voor verder onderzoek naar uw symptomen en behandelingsopties.