Enkelprothese operatie

De operatie waarbij een enkelprothese wordt geplaatst, kan per ziekenhuis verschillen. Onderstaande uitleg van de operatie is daarom niet altijd precies op deze manier.

Voorafgaand aan de operatie

Om de wondgenezing optimaal te laten verlopen, is een goede doorbloeding van het enkelgewricht noodzakelijk. Roken is een negatieve factor voor de doorbloeding en daarom is het sterk aan te raden om ruim voor de operatie te stoppen met roken. Of het in elk geval tijdelijk te staken tot een paar weken na de operatie.

Tijdens het vooronderzoek voor de operatie is het belangrijk om aan te geven welke medicijnen u gebruikt. Het is vaak handig om thuis een lijstje te maken van de geneesmiddelen die u gebruikt en dat lijstje aan de arts te geven. Zeker als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijv. aspirine, Marcoumar, Sintrom). Uw arts zal u vertellen welke medicijnen u tijdelijk moet stoppen te slikken. Doet u dat niet, dan is er kans dat er complicaties ontstaan tijdens of na de operatie.

De week voorafgaand aan de operatie wordt het afgeraden om een behandeling bij een pedicure te ondergaan. Op die manier wordt voorkomen dat er wondjes aan de voet zitten als er geopereerd gaat worden. Wondjes verhogen namelijk het risico op infecties.

De operatie zelf

Op de operatietafel wordt u bovenbeen in een beenhouder gelegd. De knie wordt daarbij 60° graden gebogen en het been wordt naar binnen gedraaid. Uw enkel en voet worden daarbij naar voren gericht. De orthopedisch chirurg staat aan het voeteneinde van de operatietafel.

De arts maakt een incisie aan de voorzijde van de enkel en legt de voorzijde van het enkelgewricht vrij. Het operatiegebied wordt bloedleeg gemaakt zodat de arts goed ziet wat hij/zij aan het doen is. Door het ontbreken van het bloed kan de operatie maximaal anderhalf uur duren. Vervolgens wordt de onderzijde van het gewrichtsvlak verwijdert waarbij een horizontaal overblijft met een kanteling van 5 tot 7° naar voren. Vervolgens wordt het sprongbeen ‘pasklaar’ gemaakt. Tot slot wordt het scheenbeen geprepareerd zodat de steel van de prothese in het scheenbeen kan worden geplaatst.

Na het klaarmaken van de enkel worden verschillende maten prothese geprobeerd. De best passende enkelprothese wordt vervolgens definitief geplaatst.

Na de plaatsing van de definitieve prothese worden de diverse weefsellagen rond de enkel weer op de juiste plek gelegd en gehecht. Daarna gaat er een gipsverband omheen. Het kunstgewricht moet nu vergroeien met het overgebleven bot en de omliggende weefsels.

Na de operatie

Direct na de behandeling worden injecties tegen napijn gegeven. Afhankelijk van de gegeven verdoving tijdens de operatie, kunnen de benen doof of gevoelloos aanvoelen.

U verblijft nog enkele dagen in het ziekenhuis met uw been omhoog. Nadat de zwelling van de enkel is afgenomen wordt er loopgips omheen geplaatst. Hiermee kunt u gedeelijk belast met krukken rondlopen.

Tijdens de eerste 6 weken mag de enkel niet volledig belast worden. Volledig belasten is deze eerste periode namelijk slecht voor de genezing. Na 6 weken wordt het gips weggehaald en de hechtingen verwijderd. Dan start ook de fysiotherapie om de enkel weer goed te gaan laten functioneren. Na ongeveer 2 maanden fysiotherapie kunt u uw enkel weer goed gebruiken. Na een halfjaar tot een jaar moet uw enkel weer helemaal normaal functioneren.