Vanaf eind november kun je weer wisselen van zorgverzekeraar. In de basisverzekering zijn de vergoedingen bij alle verzekeraars hetzelfde. Dat is wettelijk zo bepaald. Maar de aanvullende verzekering, mogen zorgverzekeraars zelf invullen. Ook de prijzen van zowel de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering mogen door de verzekeraars zelf worden vastgesteld. In ieder geval kan het nuttig zijn om eens uit te zoeken wat er wel en niet vergoed wordt.
Vergoedingen zorgverzekering
Zeker op orthopedisch vlak moet je goed uitkijken wat de zorgverzekeraar wel en niet vergoed. Zo maakt het uit of je wordt behandeld door een orthopedisch chirurg of een orthopedisch geneeskundige. Ook op gebied van andere zaken, zoals bijvoorbeeld verslavingszorg, zijn de vergoedingen wisselend.
Orthopedie en zorgverzekering
In ieder geval zoomen we eerst eens in op ons eigen vakgebied, de orthopedie. Heb je bijvoorbeeld je hand gebroken en moet deze geopereerd worden, dan wil je graag weten of de behandeling wel of niet verzekerd is. Bij orthopedie gaat het vaak om afwijkingen en ziekten van bijvoorbeeld botten, gewrichten of spieren en pezen. Dat kan gebeuren door een ongeluk, maar ook door een erfelijke ziekte.
De vergoeding vanuit de zorgverzekering is niet meteen vanzelfsprekend. Het hangt namelijk van de situatie af of de verzekering dit vergoedt. Bovendien ligt het er ook aan hoe je verzekerd bent. Behandeling door een orthopedisch chirurg wordt altijd vergoed vanuit de basisverzekering, omdat het hier gaat om medisch-specialistische zorg. Maar de zorg moet wel noodzakelijk zijn. Lipfillers en facelifts vallen er niet onder, maar een reconstructie van een hand vaak wel.
Ga je naar een orthopedisch geneeskundige, dan geldt dit als een alternatieve geneeswijze. Dat wordt niet vergoed door de basisverzekering. Controleer daarom je aanvullende verzekering, als je deze hebt afgesloten. Verzekeraars mogen zelf beslissen of en voor welk bedrag de behandeling wordt vergoed.
Online gokken
Dat geldt ook voor andere aandoeningen, zoals een gokverslaving, die je kunt oplopen tijdens het online gokken. Hier heb je wel degelijk zelf invloed op. Gok bijvoorbeeld nooit met geld dat je niet kunt missen, en zet altijd verantwoorde bedragen in bij het online gokken iDEAL. Betaal altijd met iDEAL, om overzicht te houden op de bedragen die je uitgeeft.
Heb je een gokverslaving opgelopen, dan wordt de behandeling gelukkig wel vergoed door de basisverzekering. Wel kost dat je het zogeheten eigen risico van 385 euro. Verder betaal je bij sommige instanties een eigen bijdrage van 250 euro. Denk bijvoorbeeld aan het studiemateriaal en eten en drinken. In de meeste gevallen moet je de rekening zelf indienen bij je zorgverzekeraar. Bovendien heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig.
Goed om te weten: er zijn geen verzekeringen die het verlies van gokken in een online casino uitkeren. Ook niet als je jezelf niet in de hand had. Het is dus altijd goed om op tijd te weten wanneer je moet stoppen met gokken.
Bepaalde medicijnen
Krijg je na behandeling door de orthopedisch chirurg medicijnen voorgeschreven? Dan probeert de specialist zoveel mogelijk medicatie voor te schrijven die wordt vergoed door je zorgverzekering. Controleer de polisvoorwaarden goed, want sommige verzekeraars vragen een eigen bijdrage als je een medicijn voor de eerste keer slikt, of het slikt voor een nieuw probleem. Zo kan het voorkomen dat als je je hand hebt gebroken en eraan bent geopereerd, je pijnstillers voorgeschreven krijgt. Als je nog nooit eerder deze pijnstiller hebt gehad, of deze in het weekend ophaalt, moet je daarvoor een aanvullend tarief betalen. Sommige verzekeraars bieden een vergoeding hiervoor middels een aanvullende zorgverzekering. In andere gevallen betaal je dit zelf.
Fysiotherapie
Orthopeden zien graag dat patiënten de draad weer oppakken en volop gaan bewegen om hun herstel te bevorderen. Dat betekent dat veel patiënten aan moeten kloppen bij de fysiotherapeut of oefentherapie moeten volgen. De vergoeding hangt af van je leeftijd en waarom je deze therapie krijgt. De behandeling wordt slechts beperkt vergoed vanuit de basisverzekering.
Ben je 18 jaar of ouder, dan krijg je fysiotherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen moet je altijd zelf vergoeden. En in sommige gevallen wordt de behandeling van de aandoening helemaal niet vergoed. Om deze reden is het verstandig ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een extra pakket fysiotherapie kan de premie behoorlijk omhoogstuwen, maar kan ook een uitkomst bieden als je deze zorg nodig hebt. Hoeveel behandelingen er dan vergoed worden en in welke gevallen je een vergoeding krijgt, staat in de polisvoorwaarden van de verzekeraar. Deze kan per verzekeraar en aanvullend pakket verschillen. Bovendien kun je vaak alleen naar een zorgverlener die een contract heeft met de verzekeraar.
Leave a Reply